مانع های اساسی در بهبود وضعیت
برای بهبود وضعیت گردشگری یک کشور کارهای زیادی میتوان کرد .از تولید انبوه بخشنامهها ، آییننامهها و دستورالعملها گرفته تا دیدوبازدید شهرهای داخلی و کشورهای خارجی ، از سخنرانی در جلسات عریض و طویل گرفته تا خوردن صبحانه و ناهار کاری ، از افتتاح هتلهای خاص گرفته تا ملاقات با برخی خواص ، از انتصابهای محیرالعقول گرفته تا انتخابهای سفارشی ، از … تا … .
ولی مطمئن باشید هیچکدام از این موارد دردی را دوا نخواهد کرد . چون اگر میکرد که تا حالا کرده بود!.
پا گذاشتن جای پای اسلاف و حرکت در همان مسیر ( ولی پرزرقوبرق تر ) ، به همان مقصد خواهد رسید که دیگران رسیدند .به معنی واقعی کلمه ، هیچ !
برای کارهای بزرگ به آدمهای بزرگ نیاز هست .وگرنه داستان همین خواهد بود که هست.
انتخاب و انتصابهای اشتباه و چاپلوسانه ، مثال خودرویی است که چهارچرخ پنچر ، موتور کامل سوخته و در گل گیرکرده و برخی بدون گواهینامه، با ژست راننده حرفهای پشت فرمان نشسته و فرمان میپیچانند و سر از پنجره خودرو بیرون آورده و با لب و دهان مبارک ، فقط بوق میزنند ! بعضاً مانند همان صادق بوقی ، یکشبه معروف هم میشوند .
اینها که فقط میپیچانند و فقط بوق میزنند ، آفت صنعت گردشگری ایران هستند .
این صنعت سیاست بردار و جای رفیقبازی نیست . اسمش و کارش قشنگ است ولی ماهیت سخت ، پراسترس و طاقتفرسایی برای مجریان آن دارد.
اتمام برنامه هفتم توسعه حدوداً ۴٫۵ سال دیگر است . قرار است به قول سید رضا صالحی امیری وزیر گردشگری ایران میزبان ۱۵ میلیون گردشگر شود . ابزار رسیدن به این آمار را افزایش ۵۰۰ هتل در این دوره پیشبینی نموده است .
حال سؤال این است که برفرض صحت آمار و اعطای تسهیلات ارزانقیمت برای ساخت و تشویق سرمایهگذاری در این حوزه ، پیشبینیشده است که چقدر نیروی انسانی ماهر برای این اتفاق میمون موردنیاز است .
طبق گفتههای کارشناسان اقتصاد، به ازای هر ۶ نفر گردشگر ورودی، یک شغل ایجاد میشود. یعنی ۱۵ میلیون گردشگر ورودی نیازمند ایجاد اشتغال برای ۲٫۵ میلیون نفر میباشد . آیا این ظرفیت وجود دارد؟
آیا خبردارید که هماکنون صنعت هتلداری ایران از کمبود نیروی انسانی در مضیقه است ؟ چرا وقتی حرف از توسعه گردشگری میشود فقط به ساختمان و سرمایهگذار و دادن تسهیلات میاندیشید ؟
چه برنامهای عملیاتی ( نه جزوه و سخنرانی ) برای تقویت نیروی انسانی وجود دارد؟خبردارید که در مهمترین دانشگاه هتلداری ایران ، فقط تا سطح کارشناسی دانشجو وجود دارد؟ خبردارید که درصد بااهمیتی از دانشجویان و فارغالتحصیلان هتلداری ایران ، جذب هتلها نمیشوند ؟
باید اول چاه را کند ، بعد سراغ مناره رفت !