با پیشرفت گردشگری در سطح جهان و گسترش چشمگیر کاربرد اینترنت و گوشیهای هوشمند در دنیا، مفاهیم جدیدی در حوزه سفر و گردشگری به وجود آمده و این حوزه را نیازمند مسائل جدیدی کرده است که ناشی از افزایش نیاز به در دسترس بودن است. همانطور که از بررسی روندهای جهانی و گسترش تقاضای سفر به مقاصد عمده گردشگری مشخص است، گردشگران امروزی در جستوجوی مفاهیم تازه و نوینی هستند که با زندگی امروزی آنان سازگاری داشته باشد و علاوهبر آن بتوانند از ویژگیهای طبیعی، زیستمحیطی و اجتماعی و فرهنگی این مقاصد نیز به اندازه کافی بهرهمند شوند.
در عصر دیجیتال، گردشگران انتظار دریافت خدماتی ویژه شخص خود را دارند. آنان نیاز دارند همیشه آنلاین و متصل به اینترنت باشند و نیاز به تجربههایی جدید و شگفت در آنها وجود دارد. این گردشگران از مقاصدی بازدید میکنند که بتواند به آنها چیزی نوین و مجزا از چیزهایی که دیگران عرضه میکنند، ارائه دهد؛ ضمن اینکه با محیطزیست فرهنگی – اجتماعی و طبیعی در تعامل باشد.
با روی کار آمدن توریسم الکترونیکی و رونق تجارت الکترونیکیدر حوزه گردشگری، بحث سیستمهای رزرواسیون آنلاین بیش از پیش مورد توجه دستاندرکاران این صنعت قرار گرفته است چرا که پیمودن این مسیر لاجرم بوده و ایران نیز همگام با دهکده جهانی باید به این سمت پیش رود. اگرچه که هنوز در این حوزه فاصله زیادی با نمونههای سیستمهای رزرواسیون بینالمللی داریم اما بهبود این بخش جز با فراهم آوردن زیر ساختهای فناوری، بانکی و مدیریت یکپارچه و نیز فرهنگسازیهای لازم در این زمینه محقق نخواهد شد.
یکی از مهمترین موارد در حوزه فناوری الکترونیکی – گردشگری موضوع سیستمهای رزرواسیون مرکزی موسوم به CRS و سیستمهای توزیع جهانی معروف به GDS است.
سیستم رزرواسیون مرکزی ( CRS ) یک سیستم کامپیوتری جهت ذخیره و بازیابی اطلاعات و انجام معاملات مربوط به مسافرتهای هوایی، هتلها و اجاره اتومبیل میباشد. این سیستم در اصل برای توسعه خطوط هوایی استفاده میشد که بعد از آن برای آژانسهای مسافرتی نیز مورد استفاده قرار گرفت.
عملیات بزرگ CRS که در ابتدا وظیفه رزرو و فروش بلیطهای خطوط هوایی را در کل جهان بر عهده داشت بعد از گذشت مدتی تحت عنوان GDS نامگذاری گردید.
ایرلاینها، بسیاری از منابع خود را جهت رزرو و فروش از طریق واگذاری به شرکتهای GDS انجام میدهند و آنها نیز این ظرفیتها را از طریق درگاههای اینترنتی خود در دسترس مصرفکنندگان قرار میدهند.
امروزه این سیستمهای توزیع جهانی دیگر در حوزه خطوط هواپیمایی محدود نمیشود و همه تامینکنندگان این صنعت از جمله آژنسهای مسافرتی،هتلها، موسسات کرایه اتومبیل، کشتیهای تفریحی و خطوط کشتیرانی و قطارها، همه و همه از محتوای این سیستم در پایانههای فروش خود بهرهمند میشوند.
سیستم رزرواسیون جهانی (World GDS) به عنوان نخستین و بهترین سامانه پیشرو به منظور برقراری ارتباط هتلها و آژانسهای بینالمللی در زمینه رزرو آنلاین متصل شد. در اصل مدیران هتلها از سیستم های رزرواسیون مرکزی جهت مدیریت یکپارچه رزرو های خود و فروش آنلاین آنها استفاده میکنند و از این طریق قادر خواهند بود که ظرفیتهای خود را بر روی GDS معرفی نمایند.
بهکارگیری این سیستم موجب اطمینان خاطر دفاتر مسافرتی خارجی از رزرو صددرصدی میشود زیرا این سامانه علاوه بر امکان رزرو آنلاین، مسئولیت انتقال وجه از آژانس به هتل را نیز برعهده دارد. همچنین بااستفاده از این سیستم، آژانس از برگشت وجه پرداختی خود در هنگام کنسلی آسوده است چرا که تا زمان عدم اسکان مسافر، وجه ریالی یا ارزی بهصورت بلوکه در سیستم بانکی باقی میماند.
با آغاز اتصال هتل به این سیستم، ظرفیت خالی، نرخ و امکانات رفاهی آن در اختیار دفاتر مسافرتی و سامانههای رزرواسیون آنلاین در ایران و جهان قرار میگیرد و با استفاده از این سیستم هتلها میتوانند میانگین اشغال خود را نسبت به متوسط اشغال ایران که حدود ۳۵درصد است به نزدیک ۸۰ درصد افزایش دهند.
شاد و مهربان باشید…
سید مهدی حسینی – مدیرکل هتل هویزه تهران